• Książka "Opracowywanie etykiet..."

39.00
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 3 dni roboczych
Cena przesyłki 0
Darmowa wysyłka z prenumeratą MB 0
Poczta Polska 11
Kurier DPD 15

Zamówienie telefoniczne: 881 610 668

Zostaw telefon

„Opracowywanie etykiet zgodnie z aktualnymi wymaganiami przepisów prawnych” autorstwa Wioletty Bogusz-Kaliś

Pomysł opracowania poradnika o znakowaniu pojawił się wcześniej, od kiedy było wiadomo, że producentów żywności czekają zmiany na etykiecie. Ale dopiero cykl artykułów do „Mistrza Branży”, a przede wszystkim tegoroczne szkolenia ze znakowania dla piekarzy, cukierników i lodziarzy (zorganizowane przez naszą redakcję) miały wpływ na charakter opracowania. – Bezpośrednie kontakty z właścicielami piekarni i cukierni bądź technologami pozwoliły mi opracować poradnik, który jest użyteczny na co dzień, łatwy w obsłudze i pomocny dla przeciętnego pracownika zarówno dużego zakładu, jak i rzemiosła. Po szkoleniach z piekarzami i cukiernikami wiedziałam, na czym się skupić, gdzie położyć większy nacisk. Opracowałam kompendium, w którym jest maksimum praktycznej wiedzy – przyznaje Wioletta Bogusz-Kaliś, autorka najnowszej publikacji „Mistrza Branży”.

Wioletta Bogusz-Kaliś, specjalista ds. bezpieczeństwa żywności Wykładała prawo żywnościowe na studiach podyplomowych na Uniwersytecie Warszawskim oraz prowadziła prelekcje na wielu konferencjach. Pracując w Instytucie Żywności i Żywienia, brała udział w tworzeniu aktów prawnych dotyczących znakowania oraz opiniowaniu suplementów diety, żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego, a także żywności wzbogaconej. Autorka ok. 50 opracowań poruszających zagadnienia prawa żywnościowego (w tym właściwego znakowania środków spożywczych oraz kosmetyków), m.in. opublikowanych w czasopismach: „Mistrz Branży”, „Przemysł Spożywczy”, „Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny”, „Magazyn Przemysłu Mięsnego”, „Świat Przemysłu Kosmetycznego”. Absolwentka SGGW w Warszawie (kierunek: technologia żywności i żywienie człowieka o specjalności: dietetyka).

Praktyczna i aktualna

W założeniach publikacja miała być praktyczne i aktualna. I jest. Producenci z naszej branży znajdą w niej zarówno ogólne zasady znakowania, jak i przydatne wskazówki opisujące szczególne przypadki. – Poradnik omawia krok po kroku wszystkie elementy oznakowania, które muszą być uwzględnione na etykiecie: od nazwy, poprzez wykaz składników, składniki alergenne, aromaty, substancje dodatkowe, składniki złożone, po procentową zawartość surowców. Znajdują się tu również wskazówki dotyczące daty minimalnej trwałości oraz masy netto. Wyjaśniam, kiedy mogą być używane dodatkowe określenia, jak: „bez konserwantów”, „naturalny” czy „tradycyjny”. Dużo miejsca poświęcam wartości odżywczej, ponieważ to temat nowy – zwłaszcza dla małych producentów żywności. Do każdego punktu podaję konkretne przykłady z branży piekarniczo-cukierniczej oraz podstawę prawną. Tematyka jest szeroka, ale opracowanie nie zostało przeładowane informacjami – jest to, co powinno być: konkretnie i na temat. Jestem przekonana, że dzięki tej publikacji nikt nie będzie miał wątpliwości, jak poprawnie opracować informacje o swoich produktach – dodaje nasza autorka.

 

Spis treści

1. Wymóg znakowania 

2. Informacje wymagane na etykiecie

3. Nazwa produktu

4. Wykaz składników

4.1. Wyjątki – kiedy nie trzeba podawać wykazu składników

4.2. Zapis niektórych składników

4.3. Zapis tłuszczów w wykazie składników

4.4. Kategorie składników 

4.5. Deklaracja dotycząca alergenów

4.6. Deklaracja dotycząca substancji dodatkowych

4.7. Enzymy w wykazie składników 

4.8. Pominięcie komponentów w wykazie składników

4.9. Woda w wykazie składników 

4.10. Aromaty w wykazie składników

4.11. Wizerunek owocu na etykiecie

5. Oznaczanie ilościowe składników

6. Składnik złożony 

7. Ilość netto

8. Kraj lub miejsce pochodzenia

9. Data minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia

10. Warunki przechowywania lub warunki użycia 

11. Instrukcja użycia

12. Nazwa lub firma i adres podmiotu działającego na rynku spożywczym, o którym mowa w art. 8. ust. 1 

13. Numer partii produkcyjnej

14. Informacja o wartości odżywczej 

14.1.. Produkty zwolnione ze znakowania dotyczącego wartości odżywczej

14.2. Sposób obliczania wartości energetycznej

14.3. Zakresy tolerancji dla składników odżywczych

14.4. Zaokrąglanie wartości liczbowych

14.5. Dobrowolne informacje o wartości odżywczej – w przypadku produktów zwolnionych z obowiązku tego znakowania

14.6. Wyrażanie wartości odżywczej w przeliczeniu na porcję

14.7. Informacje o zawartości witamin i składników mineralnych

14.8.. Wyrażanie jako wartość procentowa referencyjnych wartości spożycia 

14.9.. Powtarzanie wybranych elementów obowiązkowej informacji o wartości odżywczej

15.. Dodatkowe określenia używane na opakowaniach produktów spożywczych

16. Żywność nieopakowana 

17. Opakowania zbiorcze 

18. Dostępność informacji, czytelność, wielkość czcionki 

19. Zamieszczanie informacji w jednym polu widzenia

20. Wejście w życie rozporządzenia i środki przejściowe

21. Przykłady etykiet

Podpis
E-mail
Zadaj pytanie